SZJA 1% felhasználása

Mire használják fel az adóm 1%-át? Hogyan jut el a felajánlásom a kedvezményezett szervezethez? Megtudhatom-e, hogy az adott évben mire fordították az adó 1%-os felajánlásomat? Általában ezek a leggyakrabban feltett kérdések az adó 1%-os felajánlásokkal kapcsolatban, röviden igyekszünk összefoglalni, hogy mi történik az adó 1%-ával.

Az adó 1%-ával első lépésben két dolog történhet: ha rendelkeztünk az 1%-ról, akkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közreműködésével eljuthat a kedvezményezett alapítványhoz, intézményhez, szervezethez. Amennyiben nem nyilatkoztunk adónk 1%-áról, úgy az összeg az államkasszába vándorol. A NAV leellenőrzi az általunk választott szervezetet, amennyiben minden törvényi kritériumnak megfelel a potenciális kedvezményezett, úgy egy összegben megkapja az 1%-os felajánlásokat.

Az 1%-os felajánlásokat ezután sem lehet csak úgy elherdálni, szigorú szabályok szerint lehet csak felélni azt. A civil szervezetek kénytelenek az alapítási cél szerinti tevékenységre fordítani a kapott juttatást, bár az 30%-át működési költségekre is fordíthatják. A törvényi szabályozás azt sem engedi meg, hogy a szervezet, vagy alapítvány hosszú évekig „üljön” az összegen, maximum három évig tartalékolhatja a kedvezményezett a kapott összeget.

Az adó felajánlás 1%-okból befolyt összeg felhasználásról minden kedvezményezett alapítványnak, intézménynek, szervezetnek nyilatkoznia kell, a nyilatkozatokat pedig nyilvánosságra kell hozniuk. A törvényi szabályozás megsértése esetén komoly szankciókra és az 1%-os felajánlás potenciális kedvezményezettjei közül való kizárására számíthatnak a vétkezők.

Felesleges tehát attól félnie, hogy adója 1%-át nem megfelelő célra használják fel, a szervezeteket és az alapítványokat egyenesen az adóhivatal ellenőrzi!

A bejegyzés kategóriája: Hasznos
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>