Közúti személyi sérülés

Ha közúti, munkahelyi vagy más jellegű balesetben súlyosan megsérülünk, kártérítésre vagyunk jogosultak. Egészségünket a pénz természetesen nem hozhatja vissza, azonban a kellemetlenségeket csökkenthetjük vele. Ha a baleset felelőse (a vétkes autóvezető, aki elgázolt; a munkáltató, akinek telephelyén üzemi baleset ért; vagy a lakóház tulajdonosa, amelynek az erkélyéről ránk zuhant valami) rendelkezik felelősségbiztosítással, a kárrendezés folyamatát egyszerűbben lebonyolíthatjuk.

A kárrendezési igény benyújtásához ügyvédi segítségre van szükségünk. Kártérítési igénnyel léphetünk fel gyógykezelésünk, a gyógyászati segédeszközök, a gyógyszerek, a gyógykezelésre való utazás költségeinek, illetve a kiesett jövedelem fedezésére. Az igény benyújtásakor csatolnunk kell az orvosi leleteket, a gyógyszerek, segédeszközök nyugtáit, a menetjegyeket, az orvosszakértői véleményeket, a tanúk nyilatkozatait, valamint személyes irataink másolatait. Vagyoni és nem vagyoni kártérítést egyaránt igényelhetünk, illetve a kettő rendezése párhuzamosan is történhet.

Nem vagyoni kártérítési igénnyel léphetünk fel, ha a baleset következményeképp olyan testi vagy lelki hátrányunk keletkezett, amely miatt környezetünket át kell alakítanunk, hogy az megváltozott körülményeinkhez alkalmazkodjon. Például, ha a baleset miatt kerekesszékbe kényszerülünk, akadálymentesíteni kell az otthonunkat. Az is előfordulhat, hogy segítőt vagy házi ápolót kell fogadnunk, aki megkönnyíti vagy átveszi tőlünk mindennapi feladatainkat.

A kárigénnyel nemcsak maga a sérült, hanem hozzátartozók is élhetnek, amennyiben a károsult megváltozott körülményei rájuk is hatással vannak, például, mert a jövőben nekik
kell ápolniuk őt. A kártérítés lehet egyösszegű, de a károsult vagy hozzátartozói járulék formájában is kaphatják, akár életük végéig. A havi járadék járhat a gyógykezelések költségeire vagy a kieső jövedelem pótlására. Kártérítési igényünket ügyvéd segítségével kell benyújtanunk. A biztosító szakemberei megvizsgálják az igényt, majd tesznek egy ajánlatot. Ha a károsult ezt nem fogadja el, peres eljárást indíthat, szintén ügyvéd segítségével.

A bejegyzés kategóriája: Egyéb
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>