Kistestvér születik

Ha kistestvér érkezik a családba, szinte elkerülhetetlen, hogy az elsőszülött gyermek féltékeny legyen.

Ezt a természetes érzelmet csak tovább fokozza, hogy a szülők a szokásosnál fáradtabbak az újszülött körül adódó teendők miatt. A nagyobbik gyermek ilyenkor elhanyagolva, magányosnak érzi magát, és attól fél, hogy szülei már nem szeretik. Mindezt elkerülhetjük, ha még a kistestvér születése előtt felkészítjük az elsőszülöttünket, hogy milyen változás következik be a család életébe.

A testvérféltékenység leggyakoribb megnyilvánulásai:

- Gyakran előfordul, hogy a kistestvér születését követően a nagyobbik átmenetileg visszalép egy korábbi fejlődési szakaszba. Ugyan már sikerült szobatisztaságra szoktatni, most mégis bepisil, és kéri, hogy pelenkázzuk be, csak úgy, mint a kisebbiket. Már nagyszerűen használta az evőeszközöket, de újra cumisüvegből szeretne enni. Így próbál több törődést kicsikarni, amit szerinte, csak kistestvére kap meg.
- Mivel úgy érzi, kevesebbet foglalkoznak vele, igyekszik felhívni magára a figyelmet, ha kell, hisztizik, összeverekszik a többi gyerekkel, és egyéb csintalanságokat követ el.
- Mérges a csecsemőre, rosszabb esetben megpróbálja bántani.
- Előfordul, hogy megmakacsolja magát, és nem hajlandó enni.
- Nagyobb gyerekeknél megesik, hogy romlik tanulmányi teljesítményük, rosszul alszanak, rémálmaik vannak.

Mit tehet a szülő?

A terhesség alatt
Lényeges, hogy már a terhesség alatt készítsük fel gyermekünket, hogy kistestvére fog születni, így könnyebben alkalmazkodik majd a megváltozott körülményekhez. Fontos, hogy gyermekünk ne mástól tudja meg a hírt. El kell magyarázni a gyereknek, hogy az újszülöttel milyen sok a teendő, ezért az anya fáradtabb lesz, de ez nem azt jelenti, hogy őt már nem szereti. Oszlassuk el a kisgyerek kételyeit, és érzékeltessük vele, hogy fontos szerepet fog betölteni nagytestvérként, szükség lesz a segítségére. Készüljünk fel, hogy rengeteg kérdést fog feltenni a gyerekek születésével kapcsolatban. Ha már elég nagy a gyerek, vonjuk be őt is a névválasztásba. Ne felejtsük el tudatosítani gyermekünkbe, hogy amíg nagyon pici a testvére nem tud vele aktívan játszani.
Készítsük fel arra a gyermeket, hogy az anyuka egy pár napig kórházban lesz, és, ha az apa nem ér rá, akkor nagyszülőkre, vagy barátokra bízzuk; ebben az esetben, az apa minden nap látogassa meg a gyereket.

Ha a kistestvér már otthon van
Dicsérjük meg gyermekünket, ha kedvesen viselkedik kistestvérével. Legyen büszke arra, hogy ő a nagyobbik, az okosabb; egyen együtt a felnőttekkel, és néha megengedhetjük, hogy egy kicsit tovább nézze a tévét. Ha idejében el akarjuk kerülni a konfliktusokat a két testvér között, akkor ne engedjük, hogy a pici kezébe kerüljenek a nagyobb testvér játékai.

A bejegyzés kategóriája: Hasznos
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>