Az egri borvidék

Szent Donátnak köszönhetik világszerte híres borukat az egriek. Legalábbis a mondás úgy tartja, hogy az Egri Bikavér néven ismert csodálatos vörösbor az ő pártfogása alatt növekedő szőlőfürtök isteni ajándéka.

Történt ugyanis, hogy 1716-ban Eger püspöke felszentelte Szent Donát szobrát és arra kérte őt, hogy védje meg a környék szőlőskertjeit. Bárhogy is volt, annyi biztos, hogy a hagyomány szerint minden év júliusában, Szent Donát napján tartják az Egri Bikavér és az a környék más borainak ünnepét. A szent férfiú pedig azóta az egri szőlősgazdák és szőlőtermelők védőszentje, akinek napján az utóbbi években nem csupán a bort ünneplik, hanem kiváló helyi ételkülönlegességekkel fokozzák az egyébként sem mindennapi élvezeteket.

Egerben és környékén szinte minden a borról, a város nevét messze földön híressé tevő isteni nedűről szól. A hagyományra sokat adó helyiek körében ma sem ritka, hogy apáról fiúra száll a szőlészet és borászat tudománya. Nem véletlen, hogy idén „Az év bortermelője”, a termékéből a Danubius-csoport szállodáiba is szállító egri Gál Tibor lett.

A termés betakarítása az idén is nagy esemény Egerben és környékén. Nem bánja meg, ha Egert és a Mátraalját választja az, aki igazi szüreti mulatságot akar látni. A történelmi borvidéken évszázados hagyománya van a szüretnek: az Arató Hetek elnevezésű, szeptember 10. és 19. között tartandó vigasság egy kürt hangjára veszi kezdetét. Innentől kezdve aztán se vége, se hossza a mulatságnak. A városon színes népviseletbe öltözött ünneplőket visz végig egy szekér, amelyet az aratás szimbólumai és szőlőfürtök díszítenek. A tereken és kis utcákban zajló eseményeket a városi hírvivő kürtöli szét, a fesztivál záró mulatsága pedig a főtéren tartott utcabál, ahol népi együttesek adják a talpalávalót. Megtelik ilyenkor a közeli Szépasszonyvölgy is: sorra megnyílnak a hegyoldalba vájt borospincék, hogy édes nedűiket a közönség kénye-kedve szerint kóstolgathassa.

Az Eger melletti Noszvajon további élmények várnak a borbarátokra: ebben a községben található az egyik leghíresebb egri borász, Thummerer Vilmos pincészete. További nevezetesség a borvidék legkitűnőbb nedűit felvonultató Mágnás Borok Háza, amely egy régi grófi család egykori pincészetének átalakításával nemrégiben készült el. A bikavér mellett többek között az Egri Merlot, az Egedhegyi Kékfrankos és az Egri Leányka is megkóstolható itt. A két utóbbi bormárka – mindkettő az Egervin Rt. terméke – a kétévente megrendezett Bordeaux-i Vinexpón, illetve a hozzá kapcsolódó International Wine Challange elnevezésű versenyen ezüstérmet nyert.

A bejegyzés kategóriája: Regionális
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>