A mobil fedélzeti egység a járműkövetésben

mobil fedélzeti egységLassan elérkezik az idő, amikor minden minden 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjármű tulajdonos azon törheti a fejét, hogy milyen módon kívánja megfizetni az elektronikus úthasználati  díjat (UD). Az új adó július 1-vel vezetik be, összesen 6513 kilométeren, az autópályákon, főutakon és gyorsforgalmi utakon. A törvényalkotó az úthasználati díj megfizetésére egy útszakaszra történő jegy előre történő megváltását, vagy a járműben elhelyezett fedélzeti egységek általi önbevallásra ad lehetőséget.

A rendszer kiépítését több korábbi probléma után a hazai i-Cell Kft. végzi, az Állami Autópálya Kezelő Zrt., mint kezelő megbízásából. A rendszer Hu-Gó néven kerül bevezetésre, amelybe az összes fuvarozónak regisztrálnia szükséges. Az úthasználati díj megfizetése a rendszerben minden esetben előre történik.

A viszonylati jegy megvásárlásánál – amely összesen 1700 benzinkutakon, ügyfélszolgálati irodákban vagy értékesítési ponton lesz elérhető – előre meg kell adni a gépjármű legfontosabb adatait, a szerelvény magasságát, tengelyek számát, de még az útvonal engedély számát is, a tervezett útvonal megjelölésével. Ebben az esetben a fizető szakaszról letérni nem lehetséges, mivel a le és felhajtóknál kamerákkal fogják ellenőrizni a díjak megfizetését.

A másik rugalmasabb megoldás a fedélzeti eszközök használatával történő útdíj önbevallás. Ilyen eszközöket már most is használnak a járműkövetésben, jellemzően GPS alapú helymeghatározást veszik igénybe, illetve egy mobil adatkártyával kommunikálnak egy központi számítógép felé. Ezek a fedélzeti egységek lehetnek mobilak vagy akár fixen telepítettek.  A mobil fedélzeti eszközök beszerelése nem igényel semmilyen szerviz közreműködését, jellemzően a fizesd ki és használd elv alapján működnek, vagyis egy átlagos felhasználó is pár perc alatt üzembe tudja helyezni. Az áramellátásukat általában a szivargyújtóra csatlakoztatva oldják meg, de a benne található akkumulátor segítségével 24 órán önálló működést is biztosít. A fixen beépített fedélzeti eszköz esetén a készüléket szakszerviz köti össze a gépjármű elektronikus rendszerével, amely kb. 1 órás szerelést vesz igénybe, illetve 20-30 ezer forintos költségbe kerül. Az így telepített eszköz beüzemelését egy flottakövető cég végzi, ebben az esetben jellemző a havi díj megfizetése is, amely miatt ez a drágább megoldás a fedélzeti eszközök használatánál.

A fedélzeti eszköz meghibásodása esetén az Állami Autópálya Kezelő ügyfélszolgálati telefonszámát kell felhívnia a sofőrnek a 0640-40-50-60 telefonszámon, ahol a hiba bejelentését követően 2 óra mentességet kap az úthasználati díj megfizetése alól, vagyis ennyi ideje lesz, hogy a készüléket megjavítsa, kicserélje vagy viszonylati jegyet vásároljon.

2013. szeptember 1-ig egy türelmi időt vezetnek be a szankcionálásra, a vétkes sofőröket 24 órán belül max. 1 alkalommal 90-110 ezer forintra büntethetik meg. Szeptember 1-től már 8 óránként szabhatnak ki bírságot, amelynek mértéke akár elérheti a 150 ezer forintot is. Az úthasználati díj megfizetésének trükközésével nem érdemes próbálkozni, mivel az ellenőrzés 24 órás lesz kamerával, mobil egységekkel és a határátkelőkön is, így a bliccelőket hamar kiszűri a Hu-Gó útdíj rendszer.

A bejegyzés kategóriája: Hasznos
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>